Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland

Gravida är nu en riskgrupp för Covid-19 (Corona)

Gravid blond kvinna med röd klänning

Socialstyrelsen skriver idag att gravida nu är en riskgrupp för Covid-19. Studier har nämligen visat att gravida som smittas av nya coronaviruset (SARS-COV-2) under senare delen av graviditeten har en ökad risk att föda barn för tidigt.

Gravida kvinnor från vecka 22 till 36 anses därför nu tillhöra riskgruppen för Covid-19.

Är Covid-19 en risk för mamman?

I detta sammanhang nej, den gravida kvinnan löper ingen ökad risk enligt Socialstyrelsen. Inte utöver de risker som normalt är förknippade med Covid-19.

Tar fostret skada av Covid-19?

Det verkar inte finnas någon ökad risk för skador på fostret på grund av den gravida kvinnans Covid-19. Allt enligt den forskning och data som hittills finns vill säga.

“data ger inte stöd för att covid-19 innebär risk för allvarlig sjukdom varken hos mamman eller barnet, säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen”

Varför är gravida en riskgrupp för Covid-19?

Covid-19 under den senare delen av graviditeten, vecka 22-36, har visat sig innebära ökad risk att barnet föds för tidigt. För tidig födsel innebär ökade risker för barnet. Det är därför gravida i vecka 22-36 nu läggs till i riskgruppen.

Vad betyder det praktiskt att gravida v 22-36 är i riskgruppen?

Detta kan betyda att du som nu är i riskgruppen har rätt till att få arbetet anpassat, för att minska risken att smittas av nya coronaviruset. Det kan också innebära att du har rätt till ersättning från Försäkringskassan, om du inte kan utföra ditt arbete.

Om du är osäker på vad detta innebär, prata med din chef. Du kan också läsa mer på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Varför är inte alla gravida kvinnor i riskgruppen?

För gravida som fått Covid-19 i vecka 1-21 så har det inte kunnat ses någon ökad risk för att föda för tidigt. Därför är gravida kvinnor som är i början av graviditeten INTE inkluderade i riskgruppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top