Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland

Feber i flera veckor, trötthet och huvudvärk? CMV infektion!

För några år sedan drabbades jag av feber, trötthet och huvudvärk. Febern var inte hög, oftast runt 38 till 38,5 grader, men den ville inte gå över. När jag varit hemma från jobbet en vecka och fortfarande hade feber var jag tvungen att gå till vårdcentralen för undersökning och för att få ett läkarintyg.

Läkaren bedömde att det kunde vara något slags influensa och ansåg att det borde gå över inom 1 vecka. Blev sjukskriven 1 vecka och gick hem.

1 vecka senare var jag fortfarande sjuk med feber och trötthet, samt stundtals huvudvärk. Tillbaka till vårdcentralen. Det blev något prov taget, som inte visade något och sjukskrivning 1 vecka till.

Läkarna hade ingen aning och örontermometern visade fel/för lite

febertermometerTotalt var jag på vårdcentralen 2-3 gånger och ingen av de läkare jag träffade hade en aning eller ens idé om vilken sjukdom jag drabbats av. En av läkarna sa att “Det är många som är trötta och har ont i huvudet, men de går ändå till jobbet”. Hon avfärdade också min feber, eftersom hon mätt på mig med örontermometer och tempen visade då runt 37 grader. Jag förklarade för henne att örontermometrar inte är exakta och brukar visa för lite på mig. Jag påpekade att jag mätt tempen rektalt tidigare på dagen och den var då över 38 grader. Läkaren ville inte lyssna och sjuksköterskorna i provtagningen ville inte heller mäta temperaturen rektalt… Jag blev sjukskriven 1 vecka till och fick order om att gå till jobbet nästa vecka. Vill du läsa om örontermometrar som ofta visar för lite, så kan du läsa studien i Läkartidningen: Rektaltermometern fortfarande bäst för temperaturmätning – Jämförande studie av öron- och muntermometrar.

Meningslös provtagning och analyser

Den sista läkaren jag träffade på vårdcentralen beställde en provtagning och ett helt batteri med analyser som skulle göras. Det kändes som läkaren halvt planlöst kryssade i analyser från ett smörgåsbord med alternativ. Calici-virus till exempel, vinterkräksjuka? Stämde inget vidare med mina symptom…

Lösningen! Infektionskliniken

Till slut fick jag nog av inkompetensen på vårdcentralen och åkte själv till Infektionskliniken på Östra sjukhuset (Göteborg) och sökte “akut”. Fick efter en stunds väntan träffa en infektionsläkare. Fick beskriva min familjesituation, mina symptom och någon enklare fysisk undersökning utfördes. Därefter sa läkaren att denne misstänker en CMV infektion (Cytomegalovirus) eller möjligen en EBV infektion (Epstein–Barr-virus). De tog blodprov som skickades på analys och 1-2 dagar senare hade jag svart på vitt. Cytomegalovirus, CMV!

Varför fick jag CMV? En teori är att jag blivit smittad i samband med blöjbyte. Man ska alltså alltid tvätta händerna även efter byte av kissblöja. De flesta vuxna är immuna mot CMV, eftersom de redan haft infektionen som barn. Men om du tillhör de 20-30 % som inte haft infektionen än, så är risken större att drabbas när du vistas med småbarn.

Behandling av CMV?

Infektionen läkte ut av sig själv, som den oftast gör inom 4-5 veckor. Jag fick göra ett prov en tid efteråt, för att kolla så mina levervärden var normala.

Känner du igen dig?

Hoppas med detta inlägg hjälpa några där ute som har haft feber i en vecka eller flera veckor. Kanske kombinerat med trötthet och huvudvärk. Det kan vara en infektion orsakad av Cytomegalovirus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top