Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland

4 smarta tips – Använd föräldradagarna innan barnet fyller 4 år

Har du sparat för många föräldradagar och undrar hur du ska hinna ta ut dem innan barnet fyller 4 år? Här delar jag med mig av några tips som kan hjälpa dig att maximera uttaget av föräldradagarna.

baby hand och vuxen hand

Innan jag blev förälder hörde jag alla prata om hur bra det är med sparade dagar. Arbetsgivaren kan inte säga nej till föräldraledighet och så vidare. I praktiken kan man ha 6, 7 eller 8 veckors semester på sommaren… Med detta i bakhuvudet tog vi inte ut ersättning alla dagar innan barnet fyllde 18 månader.

När barnet blivit drygt 3 år insåg vi, oj! Vi har massor av dagar kvar. Hur ska vi kunna bränna all de dagarna innan barnet fyller 4? Då började jag forska i olika sätt att ta ut mycket föräldradagar på kort tid, trots samtidigt heltidsarbete (eller nära heltid).

Visste du att det går att ta ut dagar på sjukpenningnivå på helgen? Du kanske har koll på detta, men kände du till att det går att ta ut hela dagar på lägstanivå även på dagar du arbetar? Läs vidare så förklarar jag reglerna för att det ska vara tillåtet.

Ta ut lägstanivådagar på helgen

Om du bara vill få ut ersättningen från dagarna på lägstanivå, så tycker jag det bästa är att ta ut dessa dagar på helgerna.

Ta ut del av dagar som föräldraledighet

Föräldradagar på sjukpenningnivå kan tas ut antingen som hela dagar, halva dagar, kvartsdagar eller åttondelsdagar. Ersättningen för dessa dagar är 100, 50, 25, respektive 12,5 procent av en dag på sjukpenningnivå. Du kan till exempel:

  • Jobba 2 timmar kortare på måndag och ta en kvartsdag föräldraledighet på sjukpenningnivå.
  • Jobba halvdag på fredag och ta en halvdag på sjukpenningnivå. Varför det är smart att välja just måndag eller fredag förklarar jag nedan. 🙂

Ta ut föräldradagar på sjukpenningnivå på helgen

Du kan ta ut föräldradagar på helgen, om du även tar ut föräldraledighet i direkt anslutning till helgen, det vill säga på måndag eller fredag. Du kan bara ta ut samma omfattning på helgen som på vardagen, inte mer. Vi tar några exempel på vad som är ok.

  • Föräldraledig hel dag på sjukpenningnivå fredag (100 %). Ok att även ta ut dagar på sjukpenningnivå (100 %) på lördag och söndag.
  • Föräldraledig kvarts dag på sjukpenningnivå måndag (25 %). Ok att även ta ut kvartsdagar på sjukpenningnivå (25 %) på lördag och söndag.

Tips: Jobba en halvdag per vecka, på måndag eller fredag. Ta ut en halvdag på sjukpenningnivå. Nu kan du alltså ta ut en extra dag på sjukpenningnivå per vecka (halvdag lördag och söndag = 1 dag).

Ta ut en hel dag på lägstanivå på dagar du arbetar

Ja, det är faktiskt tillåtet att ta ut en hel lägstanivådag om du jobbar max 7 timmar på dagen. Denna regel är inget som marknadsförs, utan jag hittade den av en slump på Försäkringskassans Facebook. Tyvärr verkar inte inlägget finnas kvar, men se skärmdumpen.

Ta ut lägstanivådag när du jobbar 7 timmar

Observera att detta tips kan vara ofördelaktigt ekonomiskt, beroende på vilken inkomst du har.

Hur mycket föräldraledighet ska man spara?

Svår fråga, som inte har något givet svar. Det beror bland annat på din familjesituation, hur lång föräldraledighet ni planerar och när barnet ska börja förskolan. Spara inte för mycket är mitt tips. 4 år går snabbare än du tror.

Hur många föräldradagar kan man spara efter barnet fyllt 4 år?

Ni föräldrar kan spara 96 dagar totalt efter att barnet fyllt 4. Om ni delar det jämnt blir det alltså 48 dagar per förälder.

När ska man använda lägstanivådagarna?

Vill du förlänga din ledighet så mycket som möjligt? Använd lägstanivådagarna på vardagar. Vill du maximera inkomsten? Använd dagar på lägstanivå på helgerna.

Kan man ta ut lägstanivådagar på helgerna?

Ja, det är tillåtet att ta lägstanivådagar på helgen. Självklart förutsatt att du inte jobbar 8 timmar samma dag på helgen.

När kan man börja ta ut föräldrapenning?

Den gravida kvinnan kan börja ta ut föräldrapenning redan 60 dagar innan beräknad förlossning. Om ni går på utbildning om barn, så kan båda föräldrarna ta ut föräldrapenning innan barnets födelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top